Selecteer een pagina

Maak het niet te groot

Je hebt ze hè: mensen die hun baan opzeggen en het roer van de één op andere dag helemaal omgooien. 

Ik ben niet een van die mensen.

En eerlijk gezegd motiveerden die verhalen mij niet, al klonken ze nog zo mooi. Want ik vond het veel te spannend om zo’n groot risico te nemen. Waarom ben ik niet zo dapper als zij? Waarom ben ik zo’n lafaard? Wat houdt me nou tegen? Ik mediteerde mezelf honderd slagen in de rondte, deed ondertussen niks en vond mezelf vooral heel erg stom.

Totdat ik ontdekte dat het allemaal niet zo drastisch hoeft. Op een dag koos ik ervoor om 32 uur te gaan werken in plaats van 40. Ik gaf mezelf toestemming om één dag alleen maar te doen waar ik zelf behoefte aan had. Om uit die mallemolen te stappen en de verwachtingen van anderen (en mezelf) naast me neer te leggen. Op dat moment gebeurde er aan de buitenkant eigenlijk niet zoveel, maar toch veranderde alles.

Ik schreef mezelf in bij de KvK en ging veel schrijven. Ik verdiende het eerste jaar 0 euro. Maar dat maakte niks uit, want ik had mijn salaris gewoon nog. Ik voelde een soort vrijheid die ik nooit eerder had gevoeld. Het was het eerste stapje en daarmee het meest impactvolle. Het begin was gemaakt en daarna kon ik gewoon elke keer een klein stapje erbij zetten.

Dus als jij het gevoel hebt dat je meer vanuit je ziel wil leven: maak het niet te groot. Het hoeft niet met grote risico’s en veel bombarie. Je mag tijd maken om iets te doen waar jij blij van wordt en daar hoef je voorlopig geen euro mee te verdienen.

Het wordt mooier dan je nu kunt bedenken…

 

"Ik voelde een soort vrijheid die ik nooit eerder had gevoeld."